Hostmanship en gastvrijheid – thema 2017-2018

Jaarlijks wordt één van ons uitgenodigd voor te gaan in onze mooie club, waar ik bijzonder trots op ben. Een groep dames die zich op een vriendschappelijke manier in wil zetten voor de maatschappij met de nadruk op kinderen. Ik voel me vereerd dat ik dat dit jaar mag doen. Het is inmiddels een goed gebruik dat we dit thematisch doen. Het thema dat ik daarvoor gekozen heb, moge gezien mijn achtergrond als horecaonderneemster en gastvrouw, voor de hand liggen.

Toch is er meer en geeft het te denken …

Hostmanship gaat namelijk veel verder dan een kop koffie brengen of een bord eten serveren. Een kop koffie kun je namelijk op veel plaatsen drinken maar waarom bij jou? De sfeer die we creëren bepaalt in grote mate dat er voor jou, je bedrijf of je cluppie gekozen wordt.

Het creëren van sfeer en vertrouwen is dagelijks de basis voor elke relatie.
Elk contact kan uitgroeien tot vriendschap maar alles begint altijd bij die allereerste ontmoeting.

Iemand ontmoeten betekent geven: iets van jezelf, je tijd en je aandacht.

Goed hostmanship vraagt om empathie, inzicht en toegeeflijkheid.
Zien dat een paar versleten schoenen niets anders is dan een paar schoenen dat veel gedragen is, en dat een accent simpelweg betekent dat iemand als kind een andere taal heeft leren spreken.

Elke relatie, elke klant, elke patiënt, elke cliënt, niet alleen te zien als mens maar als gast en je daarbij steeds de vraag te stellen: hoe kan ik dagelijks een goede gastvrouw zijn in alle dingen die ik doe.

Met dankbaarheid en trots zal ik Kiwanis de Rooyse Ladies hierbij dit jaar voorgaan.

Hartelijke groeten,

Ilse Fransen