Tweede editie Roefeldag groots succes!

Op vrijdag 16 juni jl. genoten ruim 400 kinderen van groep acht van 14 Venrayse basisscholen volop van de tweede Roefeldag van Venray. Samen met Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV) organiseerde Kiwanis Club Rooyse Ladies deze ontdekkingsreis langs ruim 120 bedrijven in Venray en omgeving. Een dag die dankzij de spontane en enthousiaste inzet van de medewerkers van deze bedrijven, vele ouders en de Rooyse Ladies wederom een groot succes is geworden.

Startsein
Na een korte maar intensieve warming-up, gegeven door Jorianne Janssen van Dansschool Janssen, gaf presentator van de ochtend (en meester) Rob van Lieshout, het startsein van de tweede Roefeldag vanuit de Evenementenhal in Oostrum. Bestuursvoorzitter van de SPOV, Marcel Reulen, benadrukte bij de opening dat het belangrijk is voor deze jonge leerlingen om te kunnen zien wat je later kunt worden en wat je daarvoor moet doen. “Het is heel moeilijk voor een 12-jarige om nu al die keuze te moeten maken. Dus het is fijn te kunnen zien welke beroepen er zijn en een idee te krijgen wat je later wel of juist niet wilt”.
Gepakt en gezakt met iets lekkers voor tussendoor, gingen de enthousiaste kids op pad naar de bedrijven. Een heel puzzelwerk om alle groepjes op de juiste tijden bij de juiste bedrijven te krijgen maar met de hulp van onderwijzers, ouders en onze leden verliep dit allemaal perfect. Pannenkoekhuis De Perdstal verzorgde een heerlijke lunch waarna het middagprogramma verder ging langs de vele bedrijven. Maar liefst 87 groepjes bezochten elk vier of vijf bedrijven op deze dag. Een hele klus die bij iedereen veel indruk maakte en waar ze nog lang over na kunnen denken.

Roefelen
De naam Roefeldag komt van het Belgische woord “roefelen” dat snuffelen of ontdekken betekent. Op de Roefeldag oriënteren kinderen zich op een leuke baan in de toekomst en bekijken op een actieve manier wat ze later allemaal zouden kunnen worden. De kinderen uit groep 8 nemen een kijkje in de werkwereld van volwassenen.

Ze mochten tijdens deze dag binnen kijken bij allerlei bedrijven, instellingen en winkels om zelf te ervaren hoe het is om een beroep uit te oefenen! Voor een kind is het geweldig om op één dag verschillende beroepen te ervaren. Het gaf de kinderen ook de kans om allerlei vragen over een bepaald beroep te stellen. Iets waar je normaal niet zomaar de kans voor krijgt. Voor de deelnemende bedrijven is het ook erg leuk om te laten zien wat zij doen… want deze kinderen kunnen in de toekomst misschien daar wel werken.

Veel meegemaakt
De kinderen hebben veel meegemaakt tijdens hun ontdekkingsreis langs de vele bedrijven. Ze konden veel dingen zelf uitproberen zoals gehaktballen maken in de slagerij, iemand verbinden in een dokterspraktijk, bloemstukjes maken, boren en zagen, lassen en nog veel meer. Samen met Uitgeverij van den Munckhof is een promotiefilmpje gemaakt van deze dag waardoor iedereen kan zien wat de Roefeldag nu echt inhoudt en de kinderen het nog een beetje kunnen herbeleven. Het filmpje zal na de zomer op onze website worden geplaatst.

Volgend jaar
Ook volgend jaar organiseren wij weer een Roefeldag en de vele bedrijven in de Venrayse omgeving. De organisatie hoopt dat er voor volgend jaar nog meer bedrijven gaan meedoen om aan de kinderen te laten zien hoe interessant hun vakgebied is. Vele bedrijven hebben na deze dag al meteen aangegeven volgend jaar weer mee te willen doen omdat ze het zelf ook zo leuk hebben ervaren. De datum is ook al bekend… dat wordt vrijdag 15 juni. Indien u zich als bedrijf nu al spontaan wilt aanmelden voor het volgend jaar, dan kunt u een mail sturen naar roefeldag@kiwanisderooyseladies.nl of contact opnemen met een van de Rooyse Ladies.

Onderstaand filmpje geeft een impressie van het verloop van de Roefeldag 2017.