Internationaal

Algemeen

Kiwanis is een internationale organisatie van serviceclubs die door het opzetten en uitvoeren van activiteiten geld bijeenbrengen (fundraising) en dat bijeengebrachte geld uitgeven aan goede doelen, in het bijzonder voor kinderen.

Geschiedenis en de naam

Het kantoor van Kiwanis International is gevestigd in Amerika in de stad Indianapolis. Kiwanis is een initiatief van twee Amerikanen. Zij kregen het idee om mensen met uiteenlopende beroepen samen te brengen in een vriendenkring, met de bedoeling elkaar wederzijds te steunen en te helpen. Dit leidde tot de oprichting van de eerste club in Detroit, in de Amerikaanse staat Michigan op 21 januari 1915. De eerste Nederlandse club werd in 1965 in Amsterdam opgericht.

De woorden ‘NunKee-wan-is’ vormen de basis van de huidige naam Kiwanis. Deze woorden vormden een uitdrukking in de taal van de Ochipew Indianen, die leefden in de omgeving van Detroit. Voor deze uitdrukking zijn verscheidene malen verschillende vertalingen gevonden. De eerste was: ‘Wij drijven handel’, daarna kwamen: ‘Wij maken plezier – wij maken lawaai’.

Die vertalingen moeten op een of andere manier in het begin van de twintigste eeuw uiting zijn geweest van iets gemeenschappelijks. De eerste Kiwanians vermaakten zich goed met elkaar, lieten van zich horen, maar dreven niet echt handel. Daarvoor in de plaats begonnen zij aan dienstverlening zonder oogmerk van persoonlijk belang, aan anderen die het minder hadden.

In Nederland wordt de naam Kiwanis tegenwoordig graag uitgelegd als ‘Laat zien wie en wat je bent’ en ‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden’. Momenteel kennen we circa 125 clubs in Nederland met in totaal 2625 leden.

 

Scroll Up